12.06.2010, 22:33 | #2 |
Gość
|
Re: Tusku w Sandomierzu oberwał w ryja
"Charlie delta" cffd4bff-4455-40a8-8be4-568652e07f63...oglegroups.com > http://nazimno.salon24.pl/192688,pre...-klamie-wladza Trzeba się spieszyć -- reklama (do której link podałeś) mówi, że oferta ważna jest do 21 czerwca. A ta Arka to jakaś rewelacja? Ja chyba nie skorzystam... -- .`'.-. ._. .-. .'O`-' ., ; o.' eneuel@@gmail.com '.O_' `-:`-'.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~ o.`., o'\:/.d`|'.;. p \ ;'. . ;,,. ; . ,.. ; ;. . .;\|/.... |
13.06.2010, 09:13 | #3 |
13.06.2010, 13:10 | #4 |
Gość
|
"Krzysiek" c98c3137-4735-4694-89af-5c55903907fd...oglegroups.com > Trzeba się spieszyć -- reklama (do której link podałeś) mówi, że oferta ważna jest do 21 czerwca. > A ta Arka to jakaś rewelacja? Ja chyba nie skorzystam... : Przynajmniej przeczytałem coś na co wcześniej nie trafiłem w internecie Budujcie Arkę przed potopem Dobądźcie na to swych wszystkich sił! Budujcie Arkę przed potopem Choćby tłum z waszej pracy kpił! Ocalić trzeba co najdroższe A przecież tyle już tego jest! Budujcie Arkę przed potopem Odrzućcie dziś każdy zbędny gest Moim zdaniem BZ WBK niepotrzebnie (nieetycznie?) bazuje na ludzkim strachu i poezji. Ale Arki trzeba budować -- mnie od maleńkości uczono, że zbiorniki retencyjne są komunistycznym złem! Jeszcze rok temu podziwiałem_inaczej ogromny zbiornik siemianowski. (52.925463,23.821106) i zastanawiałem się nad tym, dlaczego zbiornik ten nie tylko nie jest likwidowany, ale jest pielęgnowany. Ludzie przynajmniej tak starzy jak ja wiedza o tym, że w dawnych latach wyśmiewano się z komuchów budujących takie zbiorniki -- wszystkie na jedno, ruskie kopyto. Dziś już wiem na pewno, że te zbiorniki nie sprzeciwiają się bogu i ludziom, ale są wyrazem rozumnego pojmowania biblijnego ,,czyńcie sobie Ziemie posłuszną'' czy jakoś podobnie. Ale na religiach uczono mnie, że to zło wymierzone przeciwko ludzkości i Bogu, które trzeba zwalczać!!! Innymi słowy -- naprawdę zalani zawdzięczają swoje położenie ,,weneckie'' duchownym rzymskokatolickim. Akurat Siemianówka była zagłębiem betonu partyjnego (partią wiodącą była wtedy PZPR -- ideologicznie podlegającą polityce kraju rad robotniczo-chłopskich, czyli demokratycznego_inaczej) więc ten zbiornik kojarzył się na Podlasiu (szeroko rozumianym -- na Suwalszczyźnie -- też) z komuchami (a dokładniej z Białorusinami siłą sadzanych na stołkach partyjnych i państwowych całego kraju PRLi) ale poza Podlasiem także uważano zbiorniki retencyjne za ewidentne zło, z którym nowe władze RP (III, IV i kolejnych) miały się uporać poprzez likwidację tychże zbiorników. Gdy w 1997 roku woda spuszczana (celowo i świadomie) niemal zmiatała z powierzchni Ziemi miasto Nysę, mówiono wprost o tym, jakim złem są te zbiorniki, choć dodawano, że mądrzy od dawna ostrzegali o zbyt wysokim poziomie wody i prosili o pozwolenie na spuszczanie wody ze zbiorników znajdujących się przed Nysą -- są tam co najmniej dwa zbiorniki, albo raczej -- dwa bardzo duże. Pozwolenie nie otrzymano. Gdy nastała powódź, Nysę zalewano nie wodą świeżą, ale zgromadzona niepotrzebnie w zbiorniku. I takie kwiatki sprawiały, że kolejne władze niekoniecznie przechylnie patrzyły na budowę wodnych zbiorników retencyjnych. Kilka dni temu wizytowałem ładne okolice dawnych Prus Wschodnich. Osiedle ładnych domów (i rezydencji) położone parędziesiąt metrów nad wodą. Woda ma sporo miejsca na zalewanie, ale do domów jej raczej daleko. Dlaczego nie można przebudować starych miast (Sandomierza) wiadomo, ale dlaczego budowane są dziś domy tuz nad wodami nieuregulowanych (lub źle uregulowanych) rzek? Tu znowu kłania się komunizm -- za tamtej demokracji (za czasów komuny tak zwanej, do której teraz zmierzamy, bo okazuje się, że ludziom źle w ,,państwie nieopiekuńczym'') nie było takiej dowolności co do budowania domów. Jednocześnie były tanie kredyty (współfinansowane lub wręcz finansowane -- z powodu inflacji) przez państwo. -=- BTW wspomnianej Białorusi... Jak wiadomo, to tereny dawnej Litwy, a Litwa chrzciła się na Zachodzie. Ten stan rzeczy (płacenie tamtejszej ludności na Rzym, zwany dziś Watykanem) chcą przywrócić duchowni Jana Pawła II (dziś -- wbrew woli papieża, Benedykta XVI) poprzez zasiedlanie terenów białoruskich przez rzymskich katolików. Pragnę zauważyć, że ludziom trudno rozstać się z ,,wyznaniem'', stąd Białorusini i Ukraińcy zamiast do Rzeczypospolitej, lgnęli do Rosji, co spowodowało rozpad tamtego systemu państwowego, chłonącego spokojnie rzymskich katolików, prawosławnych, greckich katolików, protestantów i całe masy innych Chrześcijan (których nazw nie umiem wymienić na poczekaniu) i żydów, i muzułmanów... BTW tych ostatnich -- podlascy muzułmanie są bardzo spokojni i pokojowo nastawieni do rzeczywistości. http://www.kaczmarski.art.pl/tworczo...arka_noego.php Innymi słowy -- popieram budowanie Arki PRZED potopem, zamiast dopiero po potopie. Ale niekoniecznie to musi być Arka Noego lub Arka BZWBK. Zasiedlanie terenów białoruskich rzymskimi katolikami doprowadzi pewnego dnia do wojen -- choć trudno w to uwierzyć. O wiele lepszym rozwiązaniem jest przygarnięcie Białorusinów przed otwarciem granic -- wiem, że Europa na to nie pozwala, ale jednak warto o tym solidnie pomyśleć. Ja bym wolał mieć ojczyznę, w której (jak dawniej) różne religie (i różne narody) żyją w zgodzie. Na razie zburzono komunizm niepłacący na Kościół i buduje się nowy komunizm, ale już płacący. Za przemianę tę płacą całe pokolenia Polaków. Przy okazji bogacą się cwani, wzywający innych do miłosierdzia i gromadzący pod siebie. -- ^ * 724 w niedzielę było b. dobrze, ale byłem P . . ' . . . . . .06 . dni 709 w parku, wśród ludzi, co S N P E . . . . . ----> 700 daje się zauważyć w PEFach, 05 06 07 F 19 22 28 . . . 05 ' . . . 695 które mi spadły drastycznie 12 13 14 2526 01 03 . .`'.-. 680 ._. .-. l 21 24 29 31 04 1213 .'O`-' 670 ., ; o.' eneuel@@gmail.com '.O_' / 23 30 02 1011 `-:`-'.'661.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~ o.`., m . 20 maj 27 czerwiec 070809 o'\:/.d..646`|'.;. p \ ;'..;,,. ; .,. ; ;...;\|/... |
13.06.2010, 19:14 | #5 |
Gość
|
Krzysiek pisze:
> On 13 Cze, 00:33, "Eneuel Leszek Ciszewski" > <pro...@czytac.fontem.lucida.console> wrote: > >> Trzeba się spieszyć -- reklama (do której link podałeś) mówi, że oferta ważna jest do 21 czerwca. >> A ta Arka to jakaś rewelacja? Ja chyba nie skorzystam... > > Przynajmniej przeczytałem coś na co wcześniej nie trafiłem w > internecie Na Wolnosc i Kapitalizm rowniez opublikowano tego newsa o Tusku. http://www.kapitalizm.org/?action=sh...le&art_id=6541 |
14.06.2010, 09:35 | #6 |
14.06.2010, 10:47 | #7 |
14.06.2010, 13:04 | #8 |
14.06.2010, 13:39 | #9 |
14.06.2010, 15:19 | #10 |
Narzędzia tematu | |
Wygląd | |
|
|